2017. június 30., péntek

Az Év Gyerekkönyve Díjak laudációi

A 2016-os évre kiosztott Év Gyerekkönyve Díjak és a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum által kiosztott alkotói díjak laudációit ezennel megosztjuk olvasóinkkal, használjátok szeretettel!




Az Év Gyerekkönyve 2016  - szerzői díj gyerekkönyv kategóriában 
Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről, Csimota kiadó

Írta: Elekes Dóra
Illusztrálta: Treszner Barbara

A szerző a tízéves körüli korosztályt kívánta megszólítani, de a felnőttek is ugyanannyira élvezik a szöveget.
A könyv főszereplői Dettike, egy tíz év körüli kislány, és a képzeletbeli barátja, Balambér, aki Dettike szobájában, a kulcslyukban él.
Dettike, mint a legtöbb gyerek, időnként akaratlanul is gondot okoz a szüleinek, nem szeret tanulni, rendet rakni. Balambér szerint a szülei szeretik Dettikét, de nem értik.
Ketten számos problémát megoldanak, az ágy alatti szörny megszelídül, meglátogatják az apukakölcsönzőt.
A kötet párhuzamos szerkezetű: a páratlan fejezetekben Balambér kommentárjai olvashatók, -  az ő szemszögéből, -  ami humorossá teszi a szöveget.
 A páros fejezetekben zajlik a cselekmény. Megismerhetjük a szereplőket, megtudjuk, hogyan találkoztak. A fő konfliktus: Dettikének igazi barátja lesz, Nettike, Balambér a képzeletbeli, pedig elmosódik.
A befejezés mégis végtelenül kedves, és megnyugtató. Magában hordozza a folytatás lehetőségét.
Kinek ajánlható igazán a kötet? Gyerekeknek, akiknek van képzeletbeli barátjuk, szülőknek, akiknek volt, de már eltűnt. Vagyis mindenkinek.
Mindenkinek, aki egy lendületes, vicces, mai nyelvezetű, igazán elgondolkodtató történetet akar olvasni.
Ha még nem olvastad? El kell olvasnod! Punktum!

Bánfi Csilla

Az Év Gyerekkönyve 2016  - szerzői díj ifjúsági irodalom kategóriában
Jelen!
Kortárs ifjúsági novellák

Bizonyos szempontból egyáltalán nem szerencsés „ifjúsági novelláról” mint önálló műfajról beszélni. Egyszerűen vannak olyan írások, amelyek – sokszor a szerző szándékától függetlenül – könnyebben megszólítják, elérik a fiatalokat. A Jelen! című kötet megjelenése mégis különösen fontos, s nem csupán azért, mert a benne lévő novellák jórészt minőségi szövegek, igazi irodalom, amit Dávid Ádám és Gaborják Ádám válogatott össze.
De mitől ifjúsági könyv ez egyáltalán? Ha a témákat nézzük, a szerelemtől az iskolai megaláz(tat)ásokig, az apa-emlékektől a szexualitásig vagy épp a londoni magyarok életéig sok tipikus motívum előkerül, ám ez még nem garancia arra, hogy a Jelen! valóban a nagykamaszoké lesz. Ezt majd ők eldöntik, csak ők dönthetik el. Tapasztalataink szerint a jelen (kor) szerzői könnyebben megtalálják a hangot, amely az ifjú olvasókhoz vezet. Reményünk és jóslatunk szerint a Jelen! szerzői utat találnak a fiatalokhoz. Mert e kötet róluk szól s – szüleikkel együtt – nekik is.
Gombos Péter   

Az Év Gyerekkönyve 2016 - Innovációs díj 

Dr. Stefanik Krisztina – Bartos Erika: Csillagbusz
AutiSpektrum Egyesület

A toleranciára, empátiára nevelés olyan törekvése a gyerekirodalomnak, amely szerencsés esetben észre sem vehető, csak megtörténik a mese varázslatával. Az érzékenyítés nehéz feladat: egyszerűen, érthetően és őszintén kell beszélni olyan problémákról, amelyek bonyolultak, nem ritkán felfoghatatlanok és sok fájdalommal járnak. Az utóbbi években egyre több kezdeményezés próbál segítséget adni a családoknak, hogy feldolgozzák a velük történteket, elfogadják, ha együtt kell élniük egy komoly betegséggel, illetve azoknak is segíteni, akik érteni szeretnék, miért más a szomszéd gyerek, miért kell több türelem az egyik osztálytárshoz, miért hiányzik valaki olyan sokat az oviból.

Az érzékenyítő könyvek egyre növekvő száma ellenére ritka az olyan gyerekkönyv, amely okosan, elegánsan és gyereknyelven képes mesélni a problémákról, valamint ehhez még minőségi kivitelezés is társul. Az AutiSpektrum Egyesület Csillagbusz című mesekönyve azonban pontosan ilyen. A szerző, dr. Stefanik Krisztina híres pszichológus, autizmus-szakértő, a Csillagbusz szövegén érződik, hogy szaktudás, tapasztalat van mögötte, mégis olyan természetességgel mesél, hogy úgy érezzük, a történet inkább szól egy kisfiúról, mint az autizmusról. És ez a valódi érzékenyítés kulcsa. Bartos Erika illusztrációi szervesen kapcsolódnak a témához, szöveghez: az egyszerű, letisztult képi világ filozófiájában és funkciójában is támogatja a Csillagbusz céljait. Az autizmussal élők számára a vizuális eszközökkel segített kommunikáció könnyebben feldolgozható, Bartos Erika ennek illusztrálását is a képekbe rejtette, mindemellett olyan járműveket rajzolt, amelyeket minden gyerek szívesen nézeget.

A Csillagbusz méltán megérdemli a Hubby Innovációs díját: nehéz feladatot vállalt, amelyet nemcsak teljesített, de követendő mintaként is szolgálhat arra, hogyan érdemes belevágni az érzékenyítés szép és nehéz műfajába.
Varga Betti



Az Év Gyerekkönyve díj 2016 - illusztrációs díj

Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem

Dániel András "És most elmondom, hogyan lifteztem" című kötete azzal érdemelte ki a 2016-os év legjobban illusztrált magyar gyermekkönyve díját, hogy szerzői kötetében egyedülálló módon valósította meg kép és szöveg egységét. Története a képek vezetésével, a szövegek kíséretében bontakozik ki. Karaktereit elsősorban rajzi eszközökkel teremti meg. Humorral teli groteszk figurái képzelet és valóság határán időző teremtmények. Gazdag együttesük lehetőséget ad az olvasó-néző gyermeknek a képi részletek, poénok önálló értelmezésére. Emellett szövegszintje is több rétegű: a fő történet mellett szövegbuborékok, magyarázó és tiltó táblák kapnak helyet. Utóbbiak miatt a kötet sikerélményt ígér a kezdő (de még szülővel közösen mesélő) olvasók számára is. A történés menetébe (a lift haladásába) magát a könyvet, mint tárgyat is bevonja. Az oldalpárok rendhagyó használatát tartalmi elemként aknázza ki, amikor betekintést enged a liftház színes, nyüzsgő élete alatt elterülő félhomályos, szürke zónába. Ez utóbbi a fő esemény mellett párhuzamosan nyíló "másik világ", a gyermeki fantáziát különösen izgató alagutak, cső- és vezetékrendszerek, varázslatos és vicces lényekkel teli, rejtelmes birodalma. Összességében Dániel András kötete összetett, több képi valóság- és képi rétegből önálló világot teremt. 

Révész Emese

Az Év Gyerekkönyve díj 2016 - fordítói díj
Az informatikus kutyája, fordította Lackfi János

Mert a díjaknak ilyen a természete: előbb le kell tudni a formaságokat, hogy azután örülhessünk a szövegnek. Itt és most pedig van minek örülni. Egyértelmű, hogy ez a vállalkozás, ez a majdnem 120 francia nyelvről fordított gyerekvers kuriózum és esemény. De milyen távol van egymástól a Côte d’Azur és Zamárdi? Vajon elvesznek-e a hangsúlyok, halványul-e a vers a fordítás során? Minden fordító beletesz önmagából munkájába, így Az informatikus kutyájának költeményei is elkerülhetetlenül Lackfisan szólalnak meg, de hasonlatosak maradnak ahhoz is, amik voltak: ismerős nyelven beszélő vendégek. Nyitottságuk, éleslátó világuk hol univerzálisan gyerekül él, máskor inkább felnőttesen szólal meg.
Részeiben is egész a kötet: Lackfi János magánkánonja, nagy ívű válogatása kicsinységekről és nagyságokról, mindenről, amely az életet életté teszi, és nem csak gyerekléptékben mérve. Formát, szabálytalan és kilógó körvonalakat pedig Molnár Jacqueline remek, okos illusztráció adnak neki. Család, állatok, iskola, felfoghatatlan és természetes - természetesen - sokféleképpen megverselve. Szervereken tárolt csontok, pollenpárbeszéd, Nepál és Tibet. Szinkron és diakron versmutatvány: összefoglalni sem lehet, mert mint hangyaboly nyüzsög sok szerző sok szép verse. Mély és izgalmas merítése e kötet a kortárs és már klasszikus francia nyelvű gyereklírának. Puszta létével mutat rá a párhuzamokra, tágít horizontot, tolmácsol: ennek létrehozása okán pedig Lackfi János megérdemelten nyerte el a 2016 legjobb fordítójának járó díjat Az informatikus kutyája című könyvéért.
Gratulálunk és köszönjük!

Herédi Károly

Alkotói díj 2016 - Nagy Norbert

Ha egy írott szöveg esetén beszélhetünk világteremtésről, egy illusztráció kapcsán végképp.
Amikor 2014-ben kijött a Csimotánál a Milyen madár című zseniális verseskötet, egy döbbenetes dolog történt, a kötet illusztrátora bátran egy nyuszit helyezett a fókuszba mind a borítón mind a belső oldalakon, és bár ennek a nyuszinak néha a fülén, néha a vállán, vagy éppen a repülőjének hátán támaszkodik egy valamilyen madár, de mégiscsak egy nyuszibőrbe bújtatott perspektíva bontakozik ki az oldalakon. Ez a nyuszi olykor tisztára szürreális környezetben találja magát, és van, hogy beleolvad a teljes sötétségbe vagy éppen békaeső elől védi magát különös, kígyóbőr szerű esernyőjével. Nagy Norbert képei olyan lehetőségeket nyitottak az elmúlt években a gyerekkönyv illusztráció terén, ami teljesen új a magyar könyvpiacon, azonban teljes mértékben illeszkedik a nyugat európai trendekhez.

A völgy, írta Tárkony című kötetben a nem költő költő mindennapjainak ábrázolása közben egy addig nem ismert világ tárul elénk. A fotorealisztikus képeket parodizáló, a perspektívával örömmel játszadozó, a színekben tobzódó és a minden képoldalra valamilyen technikai bravúrt vagy éppen finom titkot rejtő, profi illusztrátorral van dolgunk, aki nemcsak rajzol a szöveg mellé, hanem tényleg továbbcsavarja azt. Ha ez még nem lenne elég, akkor itt érdemes megjegyezni, hogy Zelk Zoltán verseitől sem riad vissza, sőt, a Jövőmenők sorozatból az is kiderül, hogy tökéletes robotot képes alkotni. Legújabb munkája az Ószövetség talán egyik legizgalmasabb figuráját, Józsefet mutatja be a gyerekeknek úgy, ahogy azt tőle megszokhattuk, és mégis, amint azt szintén megszokhattuk már, kicsit másképp, a képes bibliatörténetek sorában is újszerűen.

Idén nagy szeretettel adjuk át Nagy Norbertnek a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum illusztrátori különdíját kiemelkedő gyerekirodalmi tevékenységéért!

Szekeres Nikoletta

Alkotói díj 2016 - Kertész Erzsi

Van olyan, amikor azt szeretjük egy gyerekkönyvben, hogy milyen erős nyelvileg, és végre kielégíti a magas irodalmi igényeket úgy, hogy közben tökéletesen olvasható a gyerekek számára is, mi felnőttek meg, a kettős kódolásnak hála szintén jól szórakozunk.
Aztán az is van, hogy simán csak együtt bonyolódunk bele a szereplőkkel az izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba, és bizony nem várjuk el a varázslóiskola nyelvétől a posztmodern regisztert, mert egyáltalán nincs időnk ezen gondolkozni, sőt, alapvetően eszünkbe sem jutott, hogy az olvashatósághoz erre feltétlenül szükségünk lenne, pedig felnőtt olvasmányainkban az egyik elsődleges preferencia talán.
Kertész Erzsi könyvei meg sem ide sem oda, így aztán ide is oda is sorolhatóak, mert annyifélék. Van olyan szövege, ahol a nyelvi poénok és az abszurd viccelődés során egy rakás állattal ismerkedhetünk meg az Állatkávézoo nemcsak kávéillatú közegében; van olyan történet, ahol a különleges hangú szöveg finoman fonja körbe a titokzatos történetet, és a fura nevű kétes figurák, az Öcsém nevű macska, vagy Vényusz, a lenyűgöző külsejű húsvéti nyúl és a többiek jól behúznak minket Labirintóba. És nehogy azt higgyük, hogy ezzel a világépítésnek vége, mert máris ott találjuk magunkat Pantherán, ahova egy kamu hegymászó szakkör miatt kerülünk, és egy idő után biztosak lehetünk abban, hogy akik ritkán szólalnak meg, magukban valójában folyamatosan beszélnek…
Kertész Erzsi az utóbbi években sokféle teremtett világot mutatott meg a gyerekeknek, ráadásul mindig megújuló nyelven, ezért idén nagy szeretettel adjuk át neki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum írói különdíját kiemelkedő gyerekirodalmi tevékenységéért.

Szekeres Nikoletta



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése